Razem z córcią upiekłam pierniczki na święta, choć pewnie do świąt nie dotrwają (zapewne nawet nie dotrwają do planowanego jutro dekorowania!)
Polecam przepis, wychodzą miękkie od razu, wiec są doskonałe dla spóźnialskich lub tych co nie chcą czekać z jedzeniem! Przepis pochodzi z bloga moje wypieki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
wyrobić na interwale / 2 minuty. - to był tajemny kod dla thermomixowców.
można schłodzić, wałkować na 5 mm ( uwaga klei się!), wykrawać, piec w 180ºC przez około 8 - 10 minut.
moje rady??
1 komentarze:
Sprobuje zrobic, dzieki za przepis, ania
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz!